Maximale hypotheek berekenen
Als je de hoogte van je potentiële hypotheek wilt bepalen, zijn er verschillende calculators beschikbaar. Maar wat wordt er precies meegenomen in de berekening? De bepaling van de maximale hypotheek is afhankelijk van veel factoren, waaronder je inkomen, maandelijkse uitgaven, bestaande schulden en leningen, maar ook de leeftijd en lengte van de rentevaste periode.
Wat is mijn maximale hypotheek?
Je maximale hypotheek is een indicatie van het grootste bedrag dat je voor je huis kunt lenen, evenals het bedrag dat je maandelijks zult moeten aflossen. Vaak wordt aangenomen dat je een hypotheek neemt voor een periode van 30 jaar met een rentevaste periode van 1 jaar en dat je met pensioen gaat op de leeftijd waarop je recht hebt op AOW. Maar ook bij andere levensomstandigheden kun je een hypotheek verkrijgen.
Maximale hypotheek berekenen
De bepaling van de maximale hypotheek is een complex proces, waarbij diverse factoren moeten worden meegewogen. Verschillende regels en uitzonderingen kunnen van toepassing zijn, daarom is het verstandig om je goed te laten adviseren. Veel online calculators, waaronder de meeste die beschikbaar zijn, baseren zich op een aantal veronderstellingen, zoals:
- Je bent ouder dan 19 jaar, maar jonger dan de leeftijd voor een AOW-uitkering.
- Je woont in Nederland en zoekt een hypotheek voor een woning in Nederland.
- Je inkomen blijft de komende 30 jaar constant.
De maximale hypotheek wordt bepaald door de hoogte van je toetsinkomen, de toetsrente, en de woonquote. Dit is het maximale bedrag dat aan rente en aflossing moet worden betaald.
Wat is mijn toetsinkomen?
Je bruto maandinkomen en andere bronnen van inkomsten (zoals vakantietoeslag, overwerk, 13e maand, en alimentatie) bepalen je toetsinkomen. Dit inkomen wordt echter verlaagd door uitgaven, zoals studieschulden, maandelijkse kosten, en andere leningen. Als je partner ook een inkomen heeft, wordt het toetsinkomen niet berekend door de optelsom van beide inkomens. In plaats daarvan wordt het gezamenlijke toetsinkomen verhoogd met 80% van het lagere inkomen.
Wat is mijn woonquote?
De samenstelling van je toetsinkomen bepaalt je maximale hypotheeklast. Het totale toetsinkomen, bestaande uit je bruto maandinkomen en extra inkomsten, wordt vermenigvuldigd met het woonlastpercentage, de woonquote. De woonquote bepaalt hoeveel procent van je inkomen je maximaal aan hypotheeklast per jaar mag hebben en is afhankelijk van je toetsinkomen, de toetsrente, en je leeftijd. Bij een hoger inkomen en hogere rente heb je meer belastingvoordeel.
Als je samen met een partner de hypotheek aanvraagt, wordt het laagste inkomen gedeeltelijk meegerekend bij de berekening van de woonquote, niet het gezamenlijke inkomen. Het woonlastpercentage wordt elk jaar opnieuw berekend.
Wat is toeterente?
De toetsrente geeft slechts een indicatie van de hypotheekrente die je kunt verwachten, maar is niet noodzakelijkerwijs gelijk aan de werkelijke hypotheekrente die je betaalt. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de uiteindelijke hypotheekrente, zoals de rentevaste periode, de soort hypotheek, de waarde van je woning, en de economie. Het is daarom belangrijk om altijd rekening te houden met deze factoren bij de bepaling van de hypotheekrente.
Naast de bovenstaande factoren spelen er nog meer factoren mee waar je rekening mee moet houden.
Kom daarom even langs
Bij Jouw Hypotheek kun je altijd terecht met vragen over je hypotheek, om hypotheektarieven te vergelijken, persoonlijk advies, en om een situatie te vinden die bij jou past. Neem hier vrijblijvend contact met ons op.