Maximale hypotheek voor verhuizers

Als je gaat verhuizen en een nieuwe hypotheek wilt afsluiten, dan zijn hier een aantal wettelijke regels aan verbonden. Deze bepalen de maximale hoogte van jouw nieuwe hypotheek. Hieronder leggen wij alle regels uit en geven we informatie over het berekenen van jouw nieuwe hypotheek.

Wat zijn mijn opties?

Je kan er in het geval van verhuizing eerst voor kiezen om te beslissen wat je met jouw huidige hypotheek gaat doen. De eerste keuze, en degene met de minste regels eraan verbonden, is om de hypotheek in één keer af te lossen. Ook kun je jouw hypotheek meenemen. Daarvoor moet je in overleg gaan met de hypotheekaanbieder en bepalen welke regels jouw aanbieder stelt. Hiervoor kun je een telefonisch of persoonlijk gesprek inplannen. 

Wat mag er wel en niet mee?

De oude hypotheek mag in sommige gevallen volledig of gedeeltelijk meegenomen worden. Zelfs als het gaat om een aflossingsvrije hypotheek of bankspaarhypotheek. Wel zijn de regels hierbij dat de overwaarde die je eventueel hebt, in de nieuwe woning gestoken moet worden. Vaak moet je bij dezelfde hypotheekaanbieder blijven. Daarbij hoef je niet opnieuw naar de notaris. Het is echter geen zekerheid dat alles vlekkeloos verloopt; de aanbieder beoordeelt jouw situatie namelijk opnieuw. Bij een aflossingsvrije hypotheek mag er maximaal 50% van de marktwaarde worden geleend. Indien je een hypotheekverhoging hebt, moet deze afgelost worden in de looptijd. Mocht je een restschuld hebben, dan kan deze aflossingsvrij geleend worden. Bij sommige hypotheekaanbieders is het namelijk niet mogelijk om met een restschuld een huis te verkopen. Ook kan het met een restschuld lastig zijn om een nieuwe hypotheek af te sluiten. 

Berekenen van de nieuwe hypotheek

Bij het berekenen van jouw nieuwe hypotheek wordt gekeken naar jouw bruto-inkomen, de verkoopprijs van jouw oude woning, de koopprijs van jouw nieuwe woning, en de bestaande hypotheek. Online staan er een aantal berekentools waarmee je in een paar minuten weet hoe hoog jouw maximale hypotheek kan zijn. Ook bij Jouw Hypotheek is het mogelijk om jouw nieuwe hypotheek te berekenen. Doordat er vele factoren een rol spelen bij deze berekening, is het verstandig om ook altijd een financieel adviseur te vragen voor een berekening. Er wordt namelijk online niet altijd rekening gehouden met elke factor. De ene keer wordt het inkomen niet (volledig) gevraagd en de andere keer wordt er geen rekening gehouden met de lopende hypotheek. Wil je het toch online berekenen? Kies dan voor een website waar rekening wordt gehouden met elke factor. Bij jouw hypotheekaanvraag wordt er een definitieve berekening gedaan, dit kan 1 tot 2 maanden duren. 

Bij Jouw Hypotheek houden wij altijd rekening met elke factor. Jouw Hypotheek ontzorgt en neemt jou al het werk uit handen, waardoor het regelen van jouw hypotheek in ieder geval niet in jouw Stress Top 3 staat! Neem contact met ons op.

NIEUWS

november 7, 2023

Jouw Hypotheek organiseert zaterdag 18 november een heus Starterscafé!

Uniek in Nederland! Op zaterdag 18 november organiseert JouwHypotheek een heus Starterscafe.
september 18, 2023

Je eerste koopwoning tóch haalbaar?

Wat als je toch je droomhuis kunt kopen, en dan ook nog op een verantwoorde manier? Maak dan gebruik van de SVN Starterslening.
april 19, 2023

Jouw Hypotheek, ook voor het verduurzamen van de woningen GEEN WOORDEN, MAAR DADEN

Jouw Hypotheek is overigens ook het adres voor het financieren van de verduurzaming van een woning. ‘Laten we eerlijk zijn, er wordt veel gepraat over het verduurzamen van de woning.