Maximale hypotheek voor starters

Als starter begin je bij een startershypotheek. Dit houdt in dat het de hypotheek is voor jouw eerste woning. Waarschijnlijk heb je daar nog veel meer vragen bij, met als eerste vraag waarschijnlijk “Hoeveel kan ik lenen?”. Alle vragen worden hieronder beantwoord zodat jij met een gerust hart de hypotheek aan kan gaan.

Hoe vraag ik een startershypotheek aan?

Allereerst dien je de aanvraag in bij het desbetreffende bedrijf. Dit gaat telefonisch of via een online formulier. Van daaruit wordt er een afspraak met jou gemaakt. Dit kan telefonisch gebeuren of op kantoor. Let er hierbij op dat je bepaalde formulieren, zoals een kopie van een geldig legitimatiebewijs of een kopie van jouw huidige inkomstengegevens, meeneemt. Welke formulieren er nog meer meegenomen moeten worden, wordt allemaal tijdens het eerste contact verteld. 

Vervolgens wordt er een advies gegeven. Indien je daarmee akkoord gaat, wordt er een hypotheekaanbod gedaan. Je ondertekent dan de hypotheekofferte. Daarna komt de aanvraag bij de geldverstrekker terecht. Als het bij de geldverstrekker wordt goedgekeurd, dan kun je het huis wat je op het oog had kopen. 

Hoeveel kan ik maximaal lenen met een startershypotheek?

De hoogte van jouw lening hangt af van verschillende factoren. Bij het berekenen van de maximale hypotheek wordt gekeken naar de woonquote, het bruto-inkomen, en het rentepercentage van de hypotheek. Bij elke geldverstrekker is de maximale hypotheek anders. Dit komt omdat hypotheekrentes erg variëren. Online kun je een schatting van jouw maximale hypotheekbedrag berekenen. Hiervoor worden een aantal gegevens gevraagd, en de website rekent het zo zelf voor jou uit. Zo weet je binnen een paar minuten waar je aan toe bent. Mocht dit bedrag niet hoog genoeg zijn, dan kun je nog een aanvullende starterslening aan gaan. Deze is er puur voor om de aankoopslagingskans van een woning te bevorderen en is dus een kortetermijnlening.

Welke hypotheekvorm moet ik kiezen?

Als starter heb je niet veel keuze wat betreft de hypotheekvorm. Je bent namelijk genoodzaakt om gebruik te maken van de hypotheekrenteaftrek. Dit werd zo beslist om de hypotheek betaalbaar te houden. Veel hypotheken hebben dit fiscale voordeel niet, en daarom blijven er voor starters maar twee keuzes over; namelijk de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Een annuïteitenhypotheek houdt in dat de jaarlijkse som van rente en aflossing gelijk blijft, mits het hypotheekpercentage gelijk blijft. Bij een lineaire hypotheek blijft de aflossing gelijk. De rente neemt periodiek af. 

Moet ik gaan voor een nieuwbouw of bestaande bouw?

Als er gekeken wordt naar de aankoopsom, handige informatie voor de hypotheek, en de maandlasten, dan is het verstandiger om te kiezen voor een nieuwbouw. Uiteraard heeft een bestaande bouw ook andere voordelen. Nieuwbouw heeft echter een vaste aankoopsom en lagere maandlasten. Daardoor is het aflossen van een hypotheek weer makkelijker. Bij een bestaande bouw is dit allemaal onzekerder. 

Jouw Hypotheek ontzorgt en neemt jou al het werk uit handen, waardoor het regelen van jouw hypotheek in ieder geval niet in jouw Stress Top 3 staat! Neem contact met ons op.

NIEUWS

november 7, 2023

Jouw Hypotheek organiseert zaterdag 18 november een heus Starterscafé!

Uniek in Nederland! Op zaterdag 18 november organiseert JouwHypotheek een heus Starterscafe.
september 18, 2023

Je eerste koopwoning tóch haalbaar?

Wat als je toch je droomhuis kunt kopen, en dan ook nog op een verantwoorde manier? Maak dan gebruik van de SVN Starterslening.
april 19, 2023

Jouw Hypotheek, ook voor het verduurzamen van de woningen GEEN WOORDEN, MAAR DADEN

Jouw Hypotheek is overigens ook het adres voor het financieren van de verduurzaming van een woning. ‘Laten we eerlijk zijn, er wordt veel gepraat over het verduurzamen van de woning.