Een betaalbare hypotheek voor starters

Starters overwegen vaak om geen huis te kopen vanwege de hoge huizenprijzen die op het niveau van voor de kredietcrisis liggen, samen met de beperkte maximale hypotheek en de hogere aflossingen. Echter, dit idee is vaak ongegrond! Lees hier meer over een betaalbare hypotheek voor starters

Het gebruik van eigen geld

Als starter in 2023 is het noodzakelijk om eigen geld mee te nemen bij de aankoop van een huis. Je mag slechts 100% van de waarde van het huis lenen voor de hypotheek, dus veel bijkomende kosten moeten uit andere bronnen komen, vaak spaargeld. Hulp van (groot)ouders door middel van een schenking of lening is ook een optie.  

Gebruikmaken van een starterslening

Een mogelijke oplossing is om een Starterslening aan te vragen bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Dit fonds biedt de mogelijkheid om het verschil tussen de aankoopprijs van je eerste woning en het maximale bedrag dat je met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kunt lenen te overbruggen. Het voordeel van een Starterslening is dat er in de eerste 3 jaar geen rente en aflossing vereist zijn, waardoor je maandlasten lager zijn. 

Een looptijd van 40 jaar?

Sinds 2018 kun je als potentiële koper op zoek naar een nieuw huis met een veranderende hypotheekmarkt. Voorheen waren de looptijden beperkt tot dertig jaar, maar nu is het mogelijk om te kiezen voor een hypotheek met een langere looptijd van veertig jaar. Hoewel deze optie je lagere maandelijkse lasten biedt, betekent het ook dat je langer moet betalen en uiteindelijk duurder uit bent. Daarnaast mag je tijdens de laatste tien jaar van de hypotheekrente niet meer profiteren van fiscale aftrek. 

 

Als je op zoek bent naar een nieuw huis, is het belangrijk om deze veranderingen in acht te nemen en de gevolgen ervan te overwegen. Overweeg bijvoorbeeld of een langere looptijd bij jouw financiële situatie past en of je het financiële verlies in de fiscale aftrek kunt compenseren. Bedenk ook of een langere looptijd betekent dat je meer tijd hebt om je huis te betalen, of dat het betekent dat je uiteindelijk meer uitgeeft aan hypotheekrente. Overweeg je opties zorgvuldig en zoek de hulp van een expert op, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over de hypotheek voor jouw droomhuis. Jouw Hypotheek helpt je hier graag bij.

Wat is de beste hypotheek voor starters?

Als je voor het eerst een huis wilt kopen, is er veel om over na te denken. Welke hypotheekvorm past het best bij jouw wensen en mogelijkheden? Als starter heb je de keuze tussen twee verschillende hypotheekvormen: de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. 

 

De annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij de maandelijkse betaling bestaat uit een combinatie van rente en aflossing. Dit bedrag blijft gedurende de gehele looptijd gelijk, waardoor je precies weet wat je elke maand moet betalen. Op de einddatum is de gehele hypotheek afgelost. 

 

Een lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij je elke maand een vast bedrag aflost. Hierdoor los je de hypotheek in een gestage stroom af, zonder plotselinge veranderingen in je maandlasten. Het bedrag dat je aflost, hangt af van de hoogte van de hoofdsom en de duur van de hypotheek. 

 

Een voordeel van beide hypotheekvormen is dat je in staat bent om de hypotheekrente af te trekken van je inkomstenbelasting. Hierdoor kan je op een verantwoorde manier investeringen doen in je toekomstige thuis. Kies de hypotheekvorm die het beste bij je situatie past en maak je dromen waar! 

Laat je adviseren door Jouw Hypotheek

Als je op zoek bent naar de perfecte hypotheek, begrijpen we dat de keuze niet altijd eenvoudig is. Maar maak je geen zorgen, Jouw Hypotheek is hier om je te helpen. Wij zijn er om jouw persoonlijke situatie te bespreken en samen de beste en meest voordelige hypotheek te vinden die bij jou past. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, wij staan voor je klaar. 

NIEUWS

november 7, 2023

Jouw Hypotheek organiseert zaterdag 18 november een heus Starterscafé!

Uniek in Nederland! Op zaterdag 18 november organiseert JouwHypotheek een heus Starterscafe.
september 18, 2023

Je eerste koopwoning tóch haalbaar?

Wat als je toch je droomhuis kunt kopen, en dan ook nog op een verantwoorde manier? Maak dan gebruik van de SVN Starterslening.
april 19, 2023

Jouw Hypotheek, ook voor het verduurzamen van de woningen GEEN WOORDEN, MAAR DADEN

Jouw Hypotheek is overigens ook het adres voor het financieren van de verduurzaming van een woning. ‘Laten we eerlijk zijn, er wordt veel gepraat over het verduurzamen van de woning.